SelvStrik.dk

strik og hækling

29. oktober 2014 14:40
by Elisabeth SelvStrik
0 Kommentarer

Marius-bogen

29. oktober 2014 14:40 by Elisabeth SelvStrik | 0 Kommentarer

Jeg har fået tilsendt strikkebogen Marius, som er en hel bog om et klassisk norsk mønster kaldet Marius.

I bogen er der 45 opskrifter på traditionel norsk strik i Marius mønsteret. Men det mest spændende er historien om designeren bag mønsteret: Feminist, kreativ ildsjæl, pioner og iværksætter, Unn Søiland Dale.

At være opslugt af sin passion

Unn Søilands lærte at strikke som barn på skødet af sin bedstefar. Bedstefaderen strikkede sokker, som mange andre mænd på den tid. Og herefter strikkede hun alle vegne.

I skolen strikkede hun i timerne, fordi hun mente det fremmede koncentrationen. Og hun blev ved, selv når læreren konfiskerede strikketøjet :) Hun havde sågar strikketøj i bilen, så hun kunne strikke, når hun ventede for rødt lys. Hendes datter skriver i bogen, at deres hjem var fyldt med garn, strik og beregninger til mønstre.

Unn skulle have sagt: "Strik er en form for æstetisk matematik." What not to love, tænker jeg :)

Måske er der nogen der kan genkende sig selv her? Jeg kan i hvert fald og det er utrolig interessant at læse om en kvinde fra 1926, som tog sin passion alvorligt, troede på sig selv og fik det til at lykkes.

Innovatør og kreativist

Unn Søiland ville efter sigende have været arkitekt, men hendes far mente det var for dyr en uddannelse (måske fordi hun var kvinde). Hun uddannede sig til lærer og efter 6 måneder som nyuddannet, kunne hun betale sit studielån tilbage til sin far.

Så tog hun til England, hvor hun arbejde som hushjælp mod en studieplads i engelsk på Oxford University. Hun arbejdede også som stewardesse og senere model.

Som model i Paris, strikkede hun, i ventetiden, på fotoshoots. De trøjer solgte hun og da der var efterspørgsel fra en engelsk indkøber på flere hundrede af hendes trøjer, ja så flyttede hun tilbage til Norge og hyrede håndstrikkere til at strikke for sig.

Da hendes virksomhed var på det højeste, havde Unn organiseret 1.000 håndstrikkere, rundt omkring i Norge. 1.000 personer - det er dælme mange, selv efter moderne standarter. Dette gav hende en plads som det første kvindelige medlem af Norges Industriforbund og senere var hun også med i bestyrelsen da kvindesagsbladet Sirene blev startet.

Meget inspirerende: Et kreativt og innovativt menneske, der virkelig kunne læse et marked og ikke var bange for at giver den gas <3

Tilbage til Marius trøjen

Marius-trøjen designede Unn Søiland i 1953 og var i sig selv også revolutionerende. På den tid var norske sweatre strikket i naturuld-farver, mens hun var med til at indføre de traditionelle marineblå, postkasse-rød og hvid, som nu forbindes med traditionel norsk strik.

Og hvis man er til traditionel norsk strik i blåt, rødt og hvidt, og måske især hvis man kender Marius trøjen, så er bogen nok lige i øjet til dig :)

Jeg manglede lidt i bogen, at Marius mønsteret ikke bare blev overført til andre farver, men at det faktisk blev nyfortolket. Fx. i grå med neonfarvet mønster, eller at mønsteret kom på strikket sengetøj eller noget man aldrig havde set før. Bogen lover ikke nyfortolkning, men det ville have været mere spændende og helt i Unn Søilands kreative og innovative ånd. Nå, men så kan jeg jo selv gå i gang, hvis jeg er så skide klog :)

3. oktober 2014 12:34
by Elisabeth SelvStrik
0 Kommentarer

Strikkecafe hos SelvStrik

3. oktober 2014 12:34 by Elisabeth SelvStrik | 0 Kommentarer

I tirsdags var jeg ude i en virksomhed, DBC.dk og lave strikkecafe/inspiration. Det fik mig til at tænke, at det skal jeg da gøre noget oftere.

Så tirsdag den 21/10 kl. 18-20 på Østerbro i kbh, er der strikkecafe hos SelvStrik. Fremover bliver det den første tirsdag i hver måned. Det koster 40kr for kaffe/the/sødt/hygge und alles :) Køb din billet her.

Og alle er velkomen! At strikke handler først og fremmest om at have det rart, gerne ligefrem sjovt. Det handler om at være kreativ uanset om man gerne vil lære at strikke, er gået i stå eller er totalt hardcore strikker og bare gerne vil mødes med andre. Jeg glæder mig til at se dig :)

Nå, tilbage til strikkecafen hos DBC, det så sådan her ud:

Det var en flok venlig strikkere, både øvede, nybegyndere og tidligere strikkere. En havde ikke strikket i 20 år, men ville i gang igen, mens andre var totalt garvede og et par begyndere. Det var en rigtig hyggelig eftermiddag, især forsødet af Connys superlækre Madelain-kager (som jeg stadig drømmer om <3).

Hvis du arbejder i en virksomhed, hvor I laver personalearrangementer og gerne vil have inspiration til at komme videre eller lære hvordan man strikker magic loop eller noget andet - så skriv til elisabeth (a) selvstrik.dk :)

1. oktober 2014 15:20
by Elisabeth SelvStrik
3 Kommentarer

Strikke-skam <3

1. oktober 2014 15:20 by Elisabeth SelvStrik | 3 Kommentarer

Kender du det? Strikke-skam - altså at skamme sig over sin strik eller noget i forbindelse med strik (eller andet håndværk du har lavet)?

Måske at skamme sig over at man ikke strikker? Eller ikke får strikket nok? Eller ikke gør det 'rigtigt'? Eller ikke at gide hæfte ender? Eller at man ikke kan slå masker op? Eller at man ikke kan se, hvor mange pinde man har strikket? Følelsen af at der er noget forkert eller dårligt ved en, i forbindelse med at være kreativ.

Det møder jeg rigtig mange som gør. Så sent som i går mødte jeg en super kreativ sjæl, der var overbevist om at hun ikke kunne strikke.

Og hej, jeg er selv en af dem :)

Ja, mig. Jeg startede min virksomhed, fordi jeg ville hjælpe andre med at komme af med deres krea-skam. Men i dag fandt jeg ud af at jeg har ikke sluppet den selv.

Det handler dette blogindlæg om.

Jeg er garn-o-holiker og er vild med strikker. Jeg strikker hele tiden. Jeg drømmer om strik. Jeg holder kurser i strik. Jeg laver egne opskrifter. At strikke og sælge garn er mit levebrød. Jeg har strikket mig væk fra at være en jeg ikke ville være og ind på den rette vej, som er min.

Men... Men jeg skammer mig også. Her er min - ikke udtømmende liste - men nogle af mine største floverter, som holder mig tilbage:

Når jeg får et spørgsmål om strik jeg ikke kan svare på. At jeg aldrig har strikket en Hanne Falkenberg jakke (selvom jeg har købt kittet til Solo). At jeg hader af hæfte ender. At jeg ofte ikke er tilfreds med det jeg strikker. Og at jeg derfor ikke vil gå med det. At jeg ikke kan strikke andres opskrifter uden at skulle lave den lidt om. At jeg strikker løst og derfor ofte skal gå en 0,5-1 pindstørrelse ned. At jeg har en overflod af ideer, men har problemer med fuldføre 90% af dem. At jeg opfinder måder at løse strikkeproblemer på selv. At jeg har 10 sweaters hjemme i skabet, som mangler 10% for at blive færdige. At 3 af sweaterne har ligget i over 5 år i skabet. At jeg har 20 ting jeg har designet OG strikket, opskriften skal bare skrives. At jeg aldrig har prøvet at graduerer en sweateropskrift ud.

Ha! Nu har jeg sagt det højt. Det føles helt vildt farligt, men jeg ved at den eneste vej ud af skam - er lige lukt igennem den.

Del endelig i kommentarfeltet. Jeg lover dig, halvdelen er at sige det højt og der er helt sikker andre som har det på præcis samme måde som du. Jeg har i hvert fald <3