SelvStrik.dk

strik og hækling

17. februar 2016 11:32
by Elisabeth SelvStrik
1 Kommentarer

Strik i Folketeatret

17. februar 2016 11:32 by Elisabeth SelvStrik | 1 Kommentarer

I går arrangerede vi PopUp Strik igen - denne gang i Folketeatret.

Vi havde helt særligt fået lov til at sidde ved scenen Snorreloftet - og det var heldigt at der var plads nok :) Fordi 61 mennesker dukkede op! Det var dejligt overvældende og skønt at se både nye og gamle PopUp Strikkere :)

Det var Folketeatrets chefskædder, Mette Korfits Larsen, som helt særligt kom og fortalte om sit arbejde. Det var utroligt spændende at høre om arbejdet og Mettes egen vej til teatret, som hun har været på siden 1979.

(Mette Korfits Larsen)

Jeg vidste ikke ret meget om at lave teaterkostumer og blev derfor meget overrasket over at processen starter op til 1 år før. Her får Mette tegninger eller i hvert fald ide-forlæg fra scenografen om farver og stoftyper.

En del af Mettes job er at finde alle de materialer, stoffer og sko i ind og udland, som der er brug for. Det er meget sjældent at der købes tøj der allerede er færdigsyet, så selv tøj der skal ligne en nutidig stil, bliver syet for at få den helt rigtige sammenhænge i forestillingen.

Jean de France

Mette havde taget kostumer fra Holberg-stykket Jean de France med, fordi - til vores held - spillede den forestilling ikke den dag. Og hun havde også taget skitserne med, så vi fik lov at se både de originale skitser og de færdige kostumer.

Kostumerne var utrolig smukke - og sjove. Og vi kunne bagefter gå tæt på og mærke dem. Der var krinoliner, pufærmer, masser af stivere i korsettet - helt perfekt til Holbergs gamle stykke.

Til lige den forestilling skulle der bruges mange grå toner - da alt sådan set skulle være grå, men uden at virke dødt. Det betød at Mette måtte på jagt blandt andet i Jylland efter alt hvad der kunne opdrives af grå stoffer. Da hun kom hjem fra turen syntes scenografen at de var for mørke - men så vendte de stofferne om fordi bagsiden var lysere og så blev passede de pludselig fint.

Vi fik også et indblik i hvor stor funktionalitet kostumerne skal have. Der skal kunne danses i dem, de skal kunne tåle at blive hevet i, de skal af og på rigtig mange gange og gerne hurtigt. Blandt andet er lynlåsene der bruges nogle ordentlige kraftige banditter. Eller allerhelst hægter.

For som Mette forklarede: Hvis en lyslås går i stykker skal den hele skiftes og skuespilleren kan ikke spille scenen færdig. Mens hvis en eller flere hægter ryger, bliver kjolen på, kan skuespilleren spille stykket færdigt og den er nemmere at reparerer.

Forelsket i et kostume?

Ind i mellem sælges kostumerne efterfølgende, blandt andet på loppemarkedet i forsommeren på Højbro Plads. Men som Mette fortalte så skal man være forberedt på at de er meget slidte, samt at de ikke er vasket - heller ikke løbende. Så 100 forestillinger senere er de godt brugte. :) Tilgengæld er priserne også der efter så for mellem 50-500kr kan man altså blive ejer af et unikt teaterkostume.

1000 tak til Folketeatret som åbnede dørene for os, tak til Mette for at dele rundhåndet ud af sin viden og tak til alle jer som kom - det er en fryd at lave PopUp Strik for jer :)

Læg meget gerne en kommentar - hvis du var med, vil jeg jo meget gerne høre hvad du synes om det? Og her kommer resten af billederne:

(håndsyet på indersiden)

(stivere og fladstål til korsetter, samt markisestof fordi det havde de rigtige farver)

4. februar 2016 14:19
by Elisabeth SelvStrik
0 Kommentarer

Karkludene overtager planeten

4. februar 2016 14:19 by Elisabeth SelvStrik | 0 Kommentarer

Ok, måske ikke helt så dramatisk. Men det kunne var rart hvis plastik ikke overtog planeten.

Som du måske har hørt, ender der plastikstøv i vores mad, når vi bruger de der plastklude der tørre hurtigt :(

Alt det plastik er ikke så godt for vores kroppe og planet, men så kan man jo strikke eller hækle et par karklude i stedet for.

Det har jeg i hvert faldt gjort og det er blevet til et par gratis opskrifter på forskellige klude, der kan bruges som karklude, vaskeklude eller rengøringsklude og der blev også et par makeup (fjerner) rondeller.

Mine klude er lidt mindre end jeg ellers har set på nettet. Fordelen er at de tørre hurtigere og ikke hænger og fylder ned i vasken eller hvor man nu hænger dem.

Jeg har brugt Pimabomuld fra CaMaRose. Primært fordi jeg er vild med farverne og den er blød, men den er også holdbar og farveægte, så farven ikke forsvinder ved vask. Men du kan bruge alt bomuldsgarn.

Og så er det i gang :) 

Nederst i blog indlægget er der nogle fif til pæn udtagning med drejet ret og hvordan man får en pæn kant generelt.

Karklud i falsk patent

Garn: 2 tråde Pimabomuld (19g Turkisgrøn + 1g Grå)

Pind 4

Størrelse: ca. 17 x 17 cm

1) Slå 35 m op med 2 tråde Pimabomuld

2) Strik *2 ret, 2 vrang* 1 ret

3) Gentag på alle pinde indtil kluden er kvadratisk

4) Hækl en række fastmasker hele vejen rundt for pænere kant

 

Skakmat karklud / vaskeklud

Garn: 2 tråde Pimabomuld (18g Grå)

Pind 4

Størrelse: ca. 17 x 17 cm

1) Slå 30 m op med 2 tråde Pimabomuld

2) Strik 8 rækker ret / rille strik (ret på alle pinde)

3) Strik 5 ret (kant masker) *5 ret, 5 vrang* 5 ret (kant masker)

4) Strik 6 rækker sådan: de første 5 og de sidste 5 m ret, mens de andre masker strikkes som masken viser (ret over ret og vrang over vrang)

5) Strik nu 5 ret *vrang over ret og ret over vrang* 5 ret, sådan at mønsteret bliver modsat

6) Strik 6 rækker mere: 5 ret * ret over ret og vrang over vrang* 5 ret

7) Fortsæt indtil du har en næsten kvadratisk klud, afslut med 8 rækker ret / rillestrik og luk af.

 

Ziggi Zag vaskeklud

Garn: 1 tråd Pimabomuld (12g Lys-turkisgrøn)

Pind 3

Størrelse: ca. 17 x 17 cm

1) Slå 40 m op med 1 tråd Pimabomuld

2) Strik 8 rækker ret/rille strik

3) Strik 5 ret (kant masker) *5 ret, 5 vrang* 5 ret (kant masker) Gentag det mellem **

4) Strik 4 rækker mere, hvor du på hver pind for rykkes mønsteret 1m - dog er de første 5 m og de sidste 5 m altid retstrik/kantmasker - sådan at næste pind er 5 ret, 4 vrang *5 ret, 5 vrang* 1 ret

5) Strik 5 rækker, indtil mønsteret er 5 ret (kantm) *5 vrang, 5 ret* 5 kantm

6) Fortsæt med at strikke 5 rækker hvor mønsteret rykkes 1 m til den ene side efterfulgt af 5 rækker strik hvor mønsteret rykkes til den anden side.

7) når du har strikket 50 rækker af mønsteret, fortsætter du i ret / rille strik og strikker 8 rækker. Luk af.

 

Makeup rondeller

garn: 1 tråd Pimabomuld (2g Banangul)

Pind 3

Størrelse: ca. 8,5 x 8,5 cm

1) Slå 8 m op med 1 tråd Pimabomuld

2) Strik ret/rillestrik over alle pinde, mens du: Tag drejet ret ud på den næstsidste m på hver pind indtil du har 20 m

3) Strik 12 rækker (uden udtagning)

4) Strik 2 ret sammen på hver anden pind indtil du har 8 masker igen. Afluk de 8 masker.

 

Tips :)

Udtagning drejet ret:

Strik en ret, men tag ikke masken af pinden. Strik så en ret mere nu i den bagerste tråd, tag masken af pinden og så er der 2 masker og intet hul fra udtagningen :)

Pæn kant ved ret/glatstrik:

Første maske strikkes ikke, men løftes af vrang med garnet foran.

Strik altid den sidste maske ret

På den måde kommer der en fin kant.