SelvStrik.dk

strik og hækling

25. november 2014 16:24
by Elisabeth SelvStrik
0 Kommentarer

Hvordan vælger man garn til... babyting (1.Del)

25. november 2014 16:24 by Elisabeth SelvStrik | 0 Kommentarer

Der er efterhånden rigtig mange bøger ude, hvor nemt kan man bruge det garn man vil. Lene Holme Samsøes babystrik og børnestrik bøger for eksempel. Det er jo perfekt, hvis man har et yndlingsgarn. Eller er lidt sart og ikke tåler bestemte typer garn.

Jeg synes forskellige typer projekter, kalder på forskellige typer garn. Og her er lidt om, hvad jeg kigger efter, når jeg vælger garn til babystrik - og til dels også børnestrik. Jeg har delt blogindlægget op i del 1 og del 2, fordi ellers blev det for langt :)

Blødt og kan gå i maskinen

Det allervigtigste jeg kigger efter, til babystrik, er om det er blødt og kan vaskes.

Derfor strikker jeg mange baby og børneting af Yaku ulden (også voksen-ting som skal være tæt på huden). Den er rigtig blød, lidt bomulds-agtig og er superwash-behandlet, så den kan vaskes på 30 grader i maskinen. Husk altid uldvaskemiddel eller hårshampoo, almindeligt vaskepuler filter og ødelægger uld fibre.

Det er ret enkelt. Det kan være den lækreste pelsuld, men hvis det kradser bliver det ikke brugt. Og her er min tommelfingerregel, at jo tættere på kroppen og jo mindre babyen er, jo mindre må det kradse. Det gælder især babyundertrøjer, baby underbukser, blebukser, babyhuer og handsker.

Ting der ikke behøver være strikket af helt så blødt garn er: ponchoer, overtøj, babytæpper og måske legetøj (mere om det længere nede). Men hvis det skal i nærheden af kroppen, skal det være blødt.

Hvis det ikke kan vaskes, så er min erfaring at det enten ikke bliver brugt eller kun få gange. Så er det jo super ærgerligt, at have strikket eller hæklet noget af et særligt nøgle garn. Hvis der så 5 min. senere er gylp på og det kun kan håndvaskes (som mange forældre til småbørn ikke har tid/overskud til).

Fast og lidt slidstærkt

Jeg synes også at garnet skal være rimelig slidstærkt og ikke for prorøst. Fordi det ellers bliver slidt for hurtigt.

Små babyer løber ikke rundt. Men de har ofte nogle ufrivillige bevægelser eller nogle få bevægelser, som de gør rigtig meget. Tænk bare på hvordan fødderne karter rundt, når de kan bevæge dem. Jeg har en gang lavet super lækre sokker i angora, som blev slidt i stykker, 10 min efter jeg havde givet dem. Og det er jo ærgerligt - min veninde som modtog dem var i hvert fald rigtig øv over det.

Hvis det er ældre babyer eller børn kan man også tænke over om det strikkede eller hæklede arbejder er udsat for slid. Fx fine strikkede eller hæklede bukser skal kunne holde til at der kravles rundt, fra størrelse 3-4 måneder. Der kunne man overveje at sætte læderlapper på knæene eller simpelthen lave det i lidt mere slidstærkt garn, evt. superwash-behandlet garn eller strømpegarn.

Babytæpper og ponchoer

Hvis man strikker eller hækler et babytæppe eller andre ting, som ikke skal bæres direkte på kroppen eller med nogle lag mellem, kan man godt vælge uld der kradser lidt, så længe det også kan vaskes. Her er jeg glad for Lamaulden eller 2 tråde Yaku uld, de kan begge vaskes og strikkes på pind 4,5-5.

I 2.del skriver jeg om pindstørrelse/garntykkelse, farvevalgt og fibertype. Det kan du læse i morgen fra kl. 19

Er det noget jeg har glemt? Eller noget du er uenig i - så del rigtig gerne nede i kommentarfeltet :)

Tilføj kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Eksempel
Loading