SelvStrik.dk

strik og hækling

26. november 2014 18:58
by Elisabeth SelvStrik
0 Kommentarer

Hvordan man vælger garn til... babyting (2.del)

26. november 2014 18:58 by Elisabeth SelvStrik | 0 Kommentarer

Når jeg strikker babyting, går jeg efter garn med bestemte egenskaber. Babystrik stiller bestemte krav til garnet, synes jeg. Her vil jeg dele hvad garn til babystrik skal 'kunne'.

Del 1 af dette blogindlæg, kan du finde her og der kan du læse om blødhed, vaskbarhed og slidstyrke.

Pindstørrelse og garntykkelse

Jo tykkere garnet er, jo større pinde - og jo tykkere bliver det strikket eller hæklede arbejde også. Så jeg strikker generelt babyting på pind 3-3,5. F.eks. Yaku superwash uld synes jeg har den rette tykkelse.

Jeg kan huske fra min datter var baby, at det var rart med flere lag. Så kunne man tage lidt af og på, alt efter hvor man var. Man kunne tage lidt af, når man var i babybio og lidt mere af, når man var hjemme hos nogen og endnu mere af til babygymnastik. Så tynd strik til flere lag passer rigtig godt til babyting, synes jeg.

Hehe jo mindre - jo mindre det er til ydre beklædning som kørerpose, voksipose og babytæppe. Så kan det være en fordel af det er lidt tykkere garn, eller måske endda meget tykt.

Farvevalg

Farver er jo meget personligt. Nogen kan godt lidt stærke farver til babyer og andre kan bedst lide duchede farver. Det er en smagssag, men uanset om jeg strikker med mit personlige farvevalg eller efter forældrernes ønsker, så vælger jeg farver efter at de skal holde sig pæne.

Sort og meget mørke farver kan have tendens at tabe farven i vask. Derfor jo mindre det er en garn-type jeg ved ikke mister farven, så bruger jeg ofte ikke disse farver til babyting.

Meget lyse farver som hvid og pudder, bruger jeg ofte heller ikke. Det er svært at holde noget hvidt med en baby i huset :) enten fordi det ofte ender på gulvet, eller fordi det bliver vasket med en masse andet, som det tager farve fra.

Hvis man mikser flere farver, kan man også overveje som farverne smitter af på hinanden. Det er jo ærgerligt, hvis det hele bliver grå/brunt. Men hvis det er lamauld, bomuld eller ren nye uld kan man eventuelt lægge det nystrikkede / nyhæklede arbejde i blød i 20 min i halv eddike og halv vand. Det binder farverne og man behøver kun at gøre det en gang.

Hvilken fibertype skal jeg vælge?

 

Ting der puttes i munden - og det gør babyer jo ofte :) - skal kunne vaskes ved lidt højere grader og skal kunne tåle lidt mere slid. Her kan jeg godt lide at bruge bomuld. Og gerne en fast bomuld, som Pimabomulden, der også er særlig slidstærk, så den kan tåle at blive bidt lidt i.

Selvom bomuld, ifølge banderolen, 'kun' kan tåle 30-40 grader, er det min erfaring at det ofte godt kan tåle lidt højere. Det kan være det krymper eller at farven forsvinder lidt, men med legetøj gør det jo ikke så meget, så længe det er rent :)

Til ponchoer, babytæpper og andet ydre-beklædning kan man godt vælge en lidt mere krads eller grov uld. Lamauld foretrækker jeg til det, måske en alpakka til babytæpper.

Undertrøjer, huer, kyser, djævlehuer, strømper, bukser - alts som skal være tæt på kroppen, strikker jeg altid i Yaku uld, fordi den er superwashbehandlet og er blød, men også varm.

Sweaters og bukser strikker jeg helst i alpakka, men kan i virkeligheden strikkes i det meste - bare det kan vaskes. Det er ikke helt tæt på kroppen og kan godt være lidt mere krads, men alligevel skal det kunne vaskes, fordi det hurtigt bliver beskidt af gylp, mad, kravle-snavs (ok det sidste ord opfandt jeg lige :)

Her kan du læse 1 del af dette blogindlæg.

Er der noget jeg har glemt? Eller hvad synes du er godt garn til babyting? Jeg bliver altid glad for en kommentar :)

Tilføj kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Eksempel
Loading