SelvStrik.dk

strik og hækling

28. januar 2015 14:05
by Elisabeth SelvStrik
6 Kommentarer

I <3 mine strikkeprøver!

28. januar 2015 14:05 by Elisabeth SelvStrik | 6 Kommentarer

Måske har du hørt at 'det er godt at lave en strikkeprøve'. Og måske har du tænk 'aj, alt det arbejde for ingenting'. Men jeg kan super godt anbefale at lave en strikkeprøve - især hvis du er vild med at tingene passer og ikke skal strikkes om - og at lege.

Jeg var selv en der ikke gad - ja, dovenskab er en af mine bedste egenskaber :) - at lave strikkeprøver. Men jeg blev simpelthen så træt af, at jeg troede jeg kunne sjusse mig til maskeantallet, og når det så ikke lykkedes, skulle trevle op :(

Derfor har jeg de sidste par år lavet strikkeprøver - og mange af dem. Som Louise Klint engang har sagt på et kursus: Man skal elske sine strikkeprøver. Og det gør jeg :)

Hvorfor lave en strikkeprøve?

Som sagt: Det er dejligt ikke at trevle op og smide for mange timers strik væk. Hvis du laver egne opskrifter eller ændre i opskrifter / bruger andet garn end opskriften foreskriver - ja så er det ret godt at kunne. Men det er jo en praktisk årsag :)

En mindre praktisk årsag og grunden til at jeg elsker mine strikkeprøver er, at det er et fantastisk sted at slippe fantasien løs og lege og eksperimentere med farver, teknikker og prøve vilde ting af.

Strikkeprøver er for mig et sted hvor jeg kan teste farver mod hinanden, ser hvordan det ser ud at blande forskelligt slags garn og se hvordan forskellige garntyper falder ud i bestemte mønstre. Ofte kan man godt se farverne ved at lægge garnet i nøgler mod hinanden. Men hvordan virker det med den og den mønsterfarve eller hvis jeg bytter om på mønster og brundfarve... osv :)

Jeg har alle prøverne i en kasse, men min plan er at sætte dem op på en opslagstavle, fordi de er også super inspirerende at kigge på.

Strikkeprøverne kan bruges flere gange!

På prøverne sætter jeg et manilla-mærke hvor jeg skriver dato, pindstørrelse, garntype og teknik - så kan jeg altid vende tilbage en anden gang. Især pindstørrelse er ret godt, fordi det er det eneste jeg ikke ville kunne se ved at kigge på prøven (manilla-mærker kan du købe her)

Når der er en seddel på behøver jeg heller ikke lave en strikkeprøve hver gang - hvis jeg skal bruge samme garn, teknik og strikkefasthed, så kigger jeg bare på strikkeprøven :)

Hvordan laver man så en strikkeprøver?

Super enkelt gælder det om at lave et stykke ca. 20 x 20 cm strik i den teknik (glatstrik, rille/ret, mønster, flerfarver), med det garn og de pinde som skal testes. Den skal være ca. 20 x 20 cm for at du kan være sikker på at prøven er stor nok til at måle 10x10cm og selvom strik er elastisk skal det ligge fladt ved måling.

Bagefter skal prøven skylles op eller dampes, fordi fibrerne sætter sig ved brug og ved udsættelse for fugt. Men det kan lyn hurtigt gøres over en el-koger. Bare hold den over dampen og træk lidt i den fra side til side, indtil den slapper af (du kan mærke forskellen).

Så lægger du prøven fladt på et bord og måler hvor mange masker der er vandret og hvor mange masker der er lodret. Så har du Y masker (vandret) gange Z pinde/rækker (lodret).

Alle strikker forskelligt, så strikkeprøver er personlige og du kan altså desværre ikke bruge en andens strikkeprøve - til at måle strikkefastheden. Men du kan jo godt blive inspireret :) Så du kunne jo næste gang tage dine strikkeprøver med til et strikkemøde.

Skriv så gerne en kommentar <3

Hvordan opbevarer du dine strikkeprøver? Har du et godt trick eller er der noget i blogindlægget du ikke helt fangede? Skriv rigtig gerne en kommentar, jeg bliver altid glad for at vide der er mennesker på den anden side af skærmen :)

 

Kommentarer (6) -

Astrid

Det må være et fantastisk kartotek du har dig :o) Og rigtig god fremgangsmåde i forhold til at kunne bruge prøverne igen. For mig er det stadig ret nyt at lave prøver, jeps doven in the house. Men i virkeligheden er det jo faktisk fedt at have lavet sådan en prøve.

selvstrik

Præcis! Det er nogle lækre prøver at have Smile

Katharina

Hold da op, det var en god idé med at sætte et lille label på, så man altid ved, hvor garnet kommer fra etc. Det må jeg gøre fremover. Tak! Smile

selvstrik

ja ikke Smile  og man kan fint bruge en lap papir eller en lækker lille lap med et stempel på

tina

Jeg har så længe prøvet at elske mine prøver. Men jeg kommer tit til at trevle dem op, så jeg "kan komme i gang". Men nu tror jeg altså at 2015 for alvor skal være prøvernes år Smile

selvstrik

Yes Tina - det kan så meget anbefales. Det er utrolig inspirerende at kigge på dem bagefter/efter lang tid Smile

Tilføj kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Eksempel
Loading