SelvStrik.dk

strik og hækling

17. februar 2016 11:32
by Elisabeth SelvStrik
1 Kommentarer

Strik i Folketeatret

17. februar 2016 11:32 by Elisabeth SelvStrik | 1 Kommentarer

I går arrangerede vi PopUp Strik igen - denne gang i Folketeatret.

Vi havde helt særligt fået lov til at sidde ved scenen Snorreloftet - og det var heldigt at der var plads nok :) Fordi 61 mennesker dukkede op! Det var dejligt overvældende og skønt at se både nye og gamle PopUp Strikkere :)

Det var Folketeatrets chefskædder, Mette Korfits Larsen, som helt særligt kom og fortalte om sit arbejde. Det var utroligt spændende at høre om arbejdet og Mettes egen vej til teatret, som hun har været på siden 1979.

(Mette Korfits Larsen)

Jeg vidste ikke ret meget om at lave teaterkostumer og blev derfor meget overrasket over at processen starter op til 1 år før. Her får Mette tegninger eller i hvert fald ide-forlæg fra scenografen om farver og stoftyper.

En del af Mettes job er at finde alle de materialer, stoffer og sko i ind og udland, som der er brug for. Det er meget sjældent at der købes tøj der allerede er færdigsyet, så selv tøj der skal ligne en nutidig stil, bliver syet for at få den helt rigtige sammenhænge i forestillingen.

Jean de France

Mette havde taget kostumer fra Holberg-stykket Jean de France med, fordi - til vores held - spillede den forestilling ikke den dag. Og hun havde også taget skitserne med, så vi fik lov at se både de originale skitser og de færdige kostumer.

Kostumerne var utrolig smukke - og sjove. Og vi kunne bagefter gå tæt på og mærke dem. Der var krinoliner, pufærmer, masser af stivere i korsettet - helt perfekt til Holbergs gamle stykke.

Til lige den forestilling skulle der bruges mange grå toner - da alt sådan set skulle være grå, men uden at virke dødt. Det betød at Mette måtte på jagt blandt andet i Jylland efter alt hvad der kunne opdrives af grå stoffer. Da hun kom hjem fra turen syntes scenografen at de var for mørke - men så vendte de stofferne om fordi bagsiden var lysere og så blev passede de pludselig fint.

Vi fik også et indblik i hvor stor funktionalitet kostumerne skal have. Der skal kunne danses i dem, de skal kunne tåle at blive hevet i, de skal af og på rigtig mange gange og gerne hurtigt. Blandt andet er lynlåsene der bruges nogle ordentlige kraftige banditter. Eller allerhelst hægter.

For som Mette forklarede: Hvis en lyslås går i stykker skal den hele skiftes og skuespilleren kan ikke spille scenen færdig. Mens hvis en eller flere hægter ryger, bliver kjolen på, kan skuespilleren spille stykket færdigt og den er nemmere at reparerer.

Forelsket i et kostume?

Ind i mellem sælges kostumerne efterfølgende, blandt andet på loppemarkedet i forsommeren på Højbro Plads. Men som Mette fortalte så skal man være forberedt på at de er meget slidte, samt at de ikke er vasket - heller ikke løbende. Så 100 forestillinger senere er de godt brugte. :) Tilgengæld er priserne også der efter så for mellem 50-500kr kan man altså blive ejer af et unikt teaterkostume.

1000 tak til Folketeatret som åbnede dørene for os, tak til Mette for at dele rundhåndet ud af sin viden og tak til alle jer som kom - det er en fryd at lave PopUp Strik for jer :)

Læg meget gerne en kommentar - hvis du var med, vil jeg jo meget gerne høre hvad du synes om det? Og her kommer resten af billederne:

(håndsyet på indersiden)

(stivere og fladstål til korsetter, samt markisestof fordi det havde de rigtige farver)

Kommentarer (1) -

Helle

Det er os der takker jer for de altid gode arrangementer.
Det er altid spændende at være til pop-up. Vi ser så mange spændende steder, steder vi aldrig selv ville ha haft mulighed for selv at se /opleve

Tak
Vi ses snart igen
Kh Helle  

Tilføj kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Eksempel
Loading